Sarmale in foi de vita de vie
Ingredientele folosite pentru reteta sarmale in foi de vita de vie (aproximativ 90 buc):
- 1 kg carne tocata porc
- 200 gr orez (1 cana)
- 2 oua
- 3 cepe
- 100 ml ulei
- 1/2 lingura vegeta si cimbru
- 2 legaturi marar
- 1 praf de sare si piper (dupa gust)
- foi de dafin
- 500 gr bulion
- 300 gr kaizer
- frunze de vita de vie
Metoda de preparare reteta sarmale in foi de vita de vie
Pasul 1. Se curata ceapa, se toaca marunt si se pune la calit impreuna cu uleiul pana cand devine aurie. Se amesteca din cand in cand sa nu se arda. In timp ce se caleste ceapa, spalam orezul in 3-4 ape, tocam cele 2 legaturi de marar si pregatim compozitia.
Pasul 2. Se sparg cele 2 oua peste carnea tocata, adaugam sare, vegeta, cimbru, piper (dupa gustul fiecaruia), 2 linguri de bulion si 1/4 din mararul tocat. Se amesteca compozitia cu toate ingredientele. Cand ceapa prinde culoare aurie, adaugam 5 linguri de bulion si amestecam. Dupa 3-4 minute, adaugam mararul si orezul, amestecand incontinuu 2-3 minute apoi adaugam o cana cu apa. Lasam pe foc pana cand scade apa si devine o compozitie solida. Lasam la racit cel putin 30 min.
Pasul 3. Cand compozitia de ceapa cu orez s-a racit, o adaugam peste carnea tocata si amestecam bine toata compozitia. Taiem bucati pe lung de kaizer, pe care le punem pe fundul oalei (mai oprim cateva bucati sa le punem la final deasupra sarmalelor) impreuna cu foile de dafin si 3 linguri de bulion. Pasul 4. Luam frunza de vita de vie si ii taiem codita, apoi adaugam putina compozitie pe partea frunzei mai aspre si rulam sarmalele. Le punem in oala in forma de cerc. Cand terminam de infasurat toate sarmalele, punem feliutele de kaizer ramase, 3 linguri de bulion si frunze de dafin. Punem oala pe foc, adaugam 1l de apa si lasam la fiert 5h la foc mic. La jumatatea timpului, mai adaugam 2 cani cu apa sa nu se lipeasca.