Mucenici moldovenesti pufosi insiropati
Ingrediente mucenici moldovenesti pufosi insiropati
Pentru aluat
– 350 gr faina
– 7 gr drojdie uscata
– 100 ml lapte cald
– 2 oua
– 30 ml ulei
– 15 gr cacao
– 1 plic zahar vanilat
– 1 lingurita coaja lamaie
– 1 praf sare
– 1 lingurita zahar
– 20 gr stafide
Pentru sirop
– 200 ml apa
– 60 gr zahar
– 1 esenta vanilie
– 15 ml coniac
Pentru decor
– 1 galbenus ou
– 1 lingura lapte
– alune sau nuca
– fulgi nuca de cocos
– 1 lingura miere
Mod de preparare mucenici moldovenesti pufosi insiropati
In laptele caldut adaugam drojdia si zaharul apoi amestecam. Intr-un bol maricel, adaugam faina, praful de sare, ouale, coaja de lamaie, uleiul, laptele si amestecam foarte bine pana cand se formeaza aluatul elastic. Daca este lipicios, se mai poate adauga ulei.
Din aluat formam o bila, o acoperim cu o folie alimentara si o lasam sa creasca 30-40 min. Intre timp, punem stafidele la hidratat cu 2-3 linguri de apa si zaharul vanilat.
Pentru sirop
Adaugam apa si zaharul si lasam pana cand apa fierbe, apoi adaugam coniacul si mai lasam pe foc 2-3 min. Oprim focul si adaugam esenta de vanilie.
Cand aluatul a crescut, il impartim in 2 parti egale. O parte o lasam asa cum este, iar in cealalta parte adaugam cacado si framantam aluatul. La nevoie, adaugam ulei. Impartim cele 2 compozitii in parti egale si formam bilute din ele.
Luam o biluta alba, o rulam si adaugam stafide, apoi rulam si o biluta neagra. Impletim cele 2 fasii apoi formam cifra 8. Asa procedam cu toate bilutele, apoi le lasam in tava la crescut 20-30 de min. Dupa ce au crescut, ungem mucenicii moldovenesti pufosi cu galbenusul de ou si lapte si bagam la cuptor pentru 40-45 min la 150 grade Celsius.
Cand sunt copti, ungem cu sirop si miere apoi punem fulgii de nuca de cocos si nuca.
Pofta buna!!