Galuste / Gomboti cu prune
Ingrediente galuste / gomboti cu prune
– 850 gr cartofi fierti in coaja
– 250 gr faina
– 50 gr zahar pudra cu aroma de vanilie
– 15/20 prune fara samburi
– 1 esenta de vanilie
– 1 ou
Decor:
– 2 linguri zahar brun
– 350 gr pesmet
-100 gr zahar pudra cu aroma de vanilie
-150 gr unt
– 1 lingurita scortisoara
– 1 lingurita nucsoara
Mod de preparare galuste / gomboti cu prune
Punem pe foc o tigaie in care adaugam untul, iar cand acesta se topeste, adaugam pesmetul. Lasam la gatit pana cand pesmetul devine maroniu si se inchide la culoare, apoi lasam sa se raceasca. Intre timp, dam pe razatoarea mica cartofii, adaugam oul, esenta de vanilie, 50 gr zahar pudra si faina putina cate putin, apoi framantam pana iese un aluat. In mijlocul prunelor punem cate putin zahar brun. Luam putin aluat, aplatizam si punem faina la nevoie sa nu se lipeasca de maini. Punem cate o pruna in mijloc, apoi formam galusca. Asa procedam cu toata compozitia. Cand pesmetul s-a racit, adaugam 100 gr zahar pudra, nucsoara si scortisoara, apoi amestecam foarte bine totul. Punem pe foc o oala in care adaugam apa, iar cand aceasta incepe sa fiarba, punem galustele la gatit undeva la 6-7 minute pana cand acestea se ridica la suprafata. Le scurgem de apa, apoi le rostogolim prin pesmetul aromat.