Croissante Dubai umplute cu cataif si crema de fistic

Croissantele umplute cu cataif si crema de fistic reprezinta o combinatie rafinata de influente orientale si gusturi europene. Aceasta reteta inedita include straturi fine de aluat pufos, umplute cu o compozitie bogata de cataif si crema de fistic. Croissantele sunt desavarsite de topping-ul de ciocolata alba si fistic crocant, care le confera un aspect spectaculos si o aroma bogata.

 

Iata de ce ingrediente vei avea nevoie pentru a prepara croissante Dubai:

 

  • 800 gr faina
  • 200 ml lapte caldut (esential pentru a activa drojdia)
  • 2 linguri de zahar (pentru o usoara dulceata a aluatului)
  • 25 gr drojdie proaspata (pentru a ajuta la dospirea aluatului)
  • 2 oua (unul pentru aluat, iar celalalt pentru uns croissantele)
  • 50 gr unt (care va conferi fragezime aluatului)
  • 1 esenta de rom (pentru o nota aromatica deosebita)
  • 1 lingura coaja razuita de lamaie (pentru prospetime)
  • 2 linguri cacao (pentru contrast vizual si gust)
  • 120 gr ciocolata alba (pentru topping)
  • 1 lngurita pasta concentrata de fistic (pentru un plus de intensitate)
  • rahat fructat verde (pentru un element surprinzator în umplutură)
  • fistic zdrobit (pentru textura si decor)
  • 1 praf de sare (pentru a echilibra gusturille)
  • 300 gr compozitie de cataif cu crema de fistic

 

Acum ca avem toate ingredientele la indemana, sa trecem la modul de preparare, care poate parea complicat, dar cu putina rabdare si atentie, vei obtine croissante delicioase si perfect umplute.

 

Mod de preparare  croissante Dubai

 

1. Pregatirea aluatului pentru croissante


Incepe prin a incalzi 200 ml de lapte pana cand devine caldut, dar nu fierbinte. Laptele caldut ajuta la activarea drojdiei. Adauga 25 g de drojdie proaspata si 2 linguri de zahar in lapte si amesteca bine pana cand drojdia se dizolva. Lasa amestecul deoparte timp de 5-10 minute pentru ca drojdia sa inceapa sa actioneze. Aceasta etapa este cruciala pentru a asigura cresterea corecta a aluatului.

Intr-un bol mare, cerne 800 g de faina pentru a preveni formarea de cocoloase si pentru a asigura un aluat aerat. Adauga un praf de sare si amesteca. Sarea ajuta la echilibrarea gustului si la intarirea glutenului din faina. In bol, adauga 1 ou, coaja rasa de la o lamaie (pentru un plus de prospetime), 50 g unt topit si 1 esenta de rom (pentru aroma).

Toarna treptat laptele cu drojdie in amestecul de faina si incepe sa framanti manual sau folosind un robot de bucatarie. Framantarea trebuie sa dureze aproximativ 10-15 minute, pana cand aluatul devine elastic si neted. Daca aluatul este prea lipicios, mai adauga putina faina, dar ai grija sa nu adaugi prea mult, pentru ca poate deveni prea dens.

Acopera bolul cu un prosop curat sau folie alimentara si lasa aluatul la crescut intr-un loc cald, ferit de curenti de aer, timp de 45-50 de minute. Aluatul trebuie sa isi dubleze volumul in acest timp.

 

2. Impartirea si colorarea aluatului


Dupa ce aluatul a crescut si si-a dublat volumul, imparte-l in doua parti egale. In timp ce una dintre parti va ramane alba, in cealalta vei adauga 2 linguri de cacao. Framanta partea colorata cu cacao pana cand aceasta capata o nuanta uniforma. Aceasta va crea un contrast frumos intre straturile croissantului.

Intinde aluatul cu cacao intr-o foaie de grosime medie pe suprafata de lucru presarata cu putina faina, apoi intinde deasupra foaia de aluat alb. Acest pas este important pentru a crea efectul vizual de doua culori in momentul in care croissantul va fi format si copt.

 

3. Asamblarea croissantelor cu cataif si fistic


Taie foile de aluat in triunghiuri de dimensiuni egale, folosind fie un cutit bine ascutit, fie un taietor special pentru patiserie. In partea lata a fiecarui triunghi, pune 1-2 linguri din compozitia de cataif si crema de fistic. Aceasta umplutura va oferi croissantelor o textura crocanta si o aroma dulce, specifica deserturilor orientale. Daca doresti, poti adauga bucatele de rahat fructat verde pentru un plus de culoare si dulceata.

Incepe sa rulezi triunghiul de la baza lata catre varf, formand croissantul. Asigura-te ca strangi bine la inceput pentru a mentine umplutura in interior. Asaza fiecare croissant pe o tava tapetata cu hartie de copt, lasand suficient spatiu intre ele, deoarece vor creste la copt.

 

4. Coacerea croissantelor


Inainte de a coace croissantele, pregateste o glazura amestecand un galbenus de ou cu 1 lingura de lapte. Aceasta glazura va oferi croissantelor un aspect lucios si o culoare aurie frumoasa dupa coacere. Foloseste o pensula pentru a unge uniform suprafata fiecarui croissant.

Preincalzeste cuptorul la 150°C si coace croissantele timp de 50 de minute sau pana cand devin aurii si crocante la suprafata. Verifica-le periodic pentru a te asigura ca nu se ard.

 

5. Finalizarea cu ciocolata si fistic


Pentru a adauga un element special la final, topeste 120 g de ciocolata alba la bain-marie (folosind o cratita asezata deasupra unei alte cratite cu apa fierbinte). Dupa ce ciocolata este topita complet, adauga 1 lingurita de pasta concentrata de fistic, amestecand bine pentru a incorpora aromele.

Cu ajutorul unei pensule de patiserie, aplica un strat subtire de ciocolata cu fistic peste fiecare croissant copt. Deasupra, presara fistic zdrobit, adaugand o textura crocanta si un aspect vizual deosebit. Fisticul se potriveste perfect cu crema din interior si cu toppingul de ciocolata, completand desertul.

 

6. Servire


Lasa croissantele sa se raceasca complet inainte de a le servi. Crocante la exterior, umplute cu cataif si crema de fistic, aceste croissante sunt ideale pentru a fi savurate alaturi de o ceasca de cafea sau ceai. Gustul bogat de fistic combinat cu textura usor crocanta a cataifului face ca aceste croissante sa fie o delicatesa greu de refuzat.

 

Ce este cataiful si de unde il pot procura?

Cataiful este un desert traditional oriental, alcatuit din fire fine de aluat fiert in sirop de zahar. Poate fi gasit in magazinele cu specific oriental sau in supermarketurile mari la sectiunea de produse internationale.

Da, poti experimenta cu diverse umpluturi, cum ar fi ciocolata neagra, gemurile sau alte creme de nuci, insa combinatia de fistic si cataif ofera o experienta unica.

Croissantele pot fi pastrate intr-un recipient ermetic timp de 2-3 zile, dar sunt cele mai bune atunci cand sunt proaspat coapte.

Distribuie aceasta reteta pe:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp